Mat efter säsong

Jag tycker inte det är konstigt att många människor börjar reagera mot att ALLT ska finnas tillgängligt i mataffären JÄMT. För nog känns det lite underligt ur ett miljöperspektiv men också ur ett smakperspektiv att vi fraktar belgiska jordgubbar eller kenyanska sockerärtor till Sverige när sommarens svenskodlade jordgubbar och sockerärtor är så fantastiska! Att mataffärerna dessutom inte tror att vi kan hålla oss fram till sommaren utan måste ha det NU. Precis när vi vill och känner för det!

Är det verkligen så? Jag tror vi beter oss så eftersom vi är vana vid det men det är väl dock något vi kan lära om?

Visst måste vi erkänna att Sverige inte har det ultimata klimatet för att äta allt närproducerat. Visst blir det lite tunt med t ex färsk frukt och grönsaker under vinterhalvåret och den matfilosofi som jag vill dela med mig av handlar ju om helheten. Miljön såväl som hälsan.

Jag tror i alla fall att det finns en gyllene medelväg. Visst kan vi undvika miljöbovarna i allra största utsträckning, köpa mer rotsaker under vintern och se t ex de exotiska frukterna som man kanske ska se på andra godsaker. Något man unnar sig några få gånger för att det är gott och nyttigt för själen men utan att överdriva konsumtionen…

Det jag pratar om är en balans. Vi minskar konsumtionen av några livsmedel medan vi handlar mer av andra – beroende på årstid.

Det finns alltså mat som vi kan äta ofta, ibland och sällan. Inget är alltså helt förbjudet men likväl gör vi stora insatser för klimatet, miljön och varandras framtid genom att göra både små och stora förändringar i vårt tänk när vi går i mataffären. För jag tror inte förändringar kommer att ske hos butiksägaren först. Den sker hos oss konsumenter vilket sedan påverkar marknaden åt det håll vi vill.

Alltså till att bli mer hållbar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: