Annas gröna kök i weekendbilagan

I onsdag fick jag besök av västerbottenskurirens Kristina Waldenborg som ville göra en liten rotfruktsspecial till weekendbilagan nästa lördag.

Vi lagade mat, pratade recept och gottade oss i olika typer av rotfrukter. Sedan var det dags för fotografering och det ska bli spännande att se hur allt kommer se ut i tidningen!

På bilden överst ser ni de rödbetscupcakes med citronfrosting som jag bjöd på. Tänkte att ni mina läsare skulle få en förhandstitt på det här receptet innan det hamnar i tidningen.

Rödbetscupcakes med citronfrosting, ca 20 st

2 rödbetor, stora (cirka 4 dl rårivna)

2 cm färsk ingefära

1.75 dl rapsolja (svensk)

1 dl muscovadosocker, mörkt

1.5 dl råsocker

2 ägg (ekologiska)

2.5 dl vetemjöl (ekologiskt)

0.5 msk kanel, malen

1.5 tsk bakpulver

1 krm salt

 

1 vaniljstång

200 g färskost, naturell (svensk)

100 g smör, rumstempererat

4 dl florsocker

1 citron, finrivet skal (ekologisk)

 

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och finriv rödbetorna och ingefäran i en matberedare och krama ur dem lätt.

Vispa oljan med muscovado- och råsocker någon minut med elvisp i en bunke.

Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 225 grader i 12 min.

Låt kallna helt.

 

Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Lägg frön och resten av ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa med elvisp till en smet.

Bred frostingen på varje cupcake och dekorera gärna med blommor, citronskivor eller citronmeliss.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: