Sötpotatissoppa med äpple

Sitter och taggar inför ett yogapass då det ska bli så skönt att få sträcka ut alla kroppens muskler och helt enkelt slappna av. Denna eftermiddag fick jag förresten chansen att tillsammans med min dietistkollega Evelina Persson föreläsa lite om bra mat för äldre. Vilken härlig grupp vi fick träffa! Tänka sig vilken energi det ger, istället för tar, när man får syssla med det man tycker är som allra roligast.

Nu ska ni få ett värmande sopprecept som är helt veganskt och väldigt mättande. Vi åt nybakta scones till och jag måste göra denna soppa fler gånger för den var supergod! Fördubbla receptet om det ska räcka till en familj på 4 personer.

Sötpotatissoppa med äpple, 2-3 port

100 gram finsstrimlad purjolök

1 msk rapsolja

1 st (ca 300-400 gram) skalad och tärnad sötpotatis

150 gram skalad och skivad morot

1 st skalat och tärnat äpple

1 liter vatten

riven muskot

salt och peppar

1-2 msk äppelcidervinäger

1 pkt Oatly iMat eller 2,5 dl annan havregrädde

 

1. Fräs purjolöken i en stor kastrull i rapsolja tills den blivit helt mjuk.

2. Lägg ner sötpotatis, morot och äpple i kastrullen och låt fräsa med i ca 5-6 minuter.

3. Häll över vatten och riv ner muskot. Salta och peppra.

4. Koka under lock i ca 20 min eller tills allt är ordentligt genomkokt.

5. Häll ev. bort en del av kokvattnet till en annan skål och mixa resten till en slät soppa. Tillsätt havregrädde och smaka av med äppelcidervinäger. Späd ev. soppan med kokvattnet till önskad konsistens.

6. Smaka av med muskot, salt och peppar.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: