Vintergrytan med krispstekta gnocchi

Istället för söndagsstek blir det vegetariska festrester idag. Provade nämligen Maja Söderbergs  vintergryta med jordnötssmör, vitkål och kikärter från “Sju årstider i Majas kök” i fredags och trots att det var så gott så blev det mycket över. Tänk att man kan få till så mycket på så lite när man lagar vegomat! Hennes gryta är perfekt miljömat som räcker till många och mättar bra. Jag gjorde dock en fuling och tillsatte lite mindre miljövänliga (allting är relativt) ingredienser som sojabitar och creme fraiche. Helt enkelt för att jag var sugen på det. Modifierade resten av receptet en del också. Så kan det gå…

Eftersom jag tror grytan blir minst lika god utan dessa modifieringar så hittar ni hennes grundrecept hos Pickipicki som också provlagat det.

Nigella Lawson lärde mig att steka kokt gnocchi alldeles kripsig och gyllene med ett mjukt inre för en helt underbar njutning (som all hennes mat är). Lite flingsalt på så är det helt fantastiskt gott! Gnocchin gör du lätt själv eller så köper du ett paket färdig i affären. I “Säsongens vego” av Pia Hall hittade jag ett perfekt recept för detta tillfälle där gnocchin är smaksatt med västerbottensost.

Vintergrytan, 6 port

1 gul lök

1 tsk chilipulver

1 tsk gurkmeja

1 krm cayennepeppar

rapsolja

200 g vitkål

1/2 pkt sojabitar (ca 150 g)

1/2 dl jordnötssmör

300-400 g krossade tomater

vatten

2 tsk grönsaksbuljongpulver

1,5 dl creme fraiche

1 burk kikärter (ca 3 dl)

1 dl cashewnötter

salt och peppar

1. Skala och finhacka löken. Skär vitkålen i små bitar.

2. Fräs lök i rapsolja med chilipulver, gurkmeja och cayennepeppar i en gryta.

3. Tillsätt vitkål och sojabitar till löken och stek ytterligare någon minut.

4. Tillsätt sedan jordnötssmör och krossade tomater. Fyll den tomma tomatförpackningen med vatten och häll i grytan. Tillsätt buljongpulver.Låt koka ca 5 min.

5. Tillsätt creme fraiche och kikärter och låt koka ytterligare 5 min.

6. Till sist ska cashewnötterna ner och smaka av med salt och peppar.

 

Krispstekt gnocchi med västerbottensost, 4 port

6-7 kokta potatisar

1 ägg

1 dl siktat dinkelmjöl

salt

1 dl riven västerbottensost

rapsolja

1. Mosa den kokta potatisen och blanda med ägg, mjöl, salt och ost.

2. Knåda degen lite snabbt på mjölat bakbord och forma tjocka rullar (2 cm) och skär dem i 3 cm bitar.

3. Tryck till bitarna med mjölad gaffel. Stek i rapsolja på bägge sidor.

One thought on “Vintergrytan med krispstekta gnocchi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: