Enklare än så

Nu tänkte jag komma med något så icke-nyskapande som ett klassiskt linsgryterecept. Eller “stoup” som jag gillar att säga. Rachel Rays ord för en blandning mellan en “stew” och en “soup”.

Inte att förglömma så är linsgrytan/soppan en av de bästa vegetariska rätterna som finns. Det är en rätt med historia, den är miljövänlig, hälsosam och räcker till många för en liten peng. Allt det har den och ändå klassa den som lite tråkig.Varför?

Den går ju faktiskt att variera på oändligt många sätt och här har ni några linssopperecept från min förra blogg Matglad:

Linssoppa Coconut

Värmande linssoppa

Het linssoppa med kikärtor

Idag får ni ett riktigt matigt recept där smakerna kommer från ingefära och garam masalakryddan. Receptet är hämtat från kokboken Majas Klimatmat men jag har minskat på vattenmängden för att få den så “stoupig” som jag vill ha den.

Indisk linsgryta, 4-6 port

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 tsk garam masala

3 cm ingefära

3 små morötter

6 medelstora potatisar

rapsolja

300-400 g krossade tomater

3 dl röda linser

8 dl vatten

2 tsk buljongpulver eller 2 tärningar grönsaksbuljong

saft av 1/2 citron

salt

1. Skala och skär morötter och potatis i bitar.

2. Fräs pressad vitlök, finhackad gul lök, riven ingefära och garam masala i rapsolja i någon minut.

3. Lägg sedan i morötter och potatis och låt fräsa ytterligare några minuter.

4. Tillsätt krossade tomater, linser, vatten och buljong och låt koka i ca 20 minuter.

5. Smaka av med citron och salt.

6. Servera gärna med nybakad bröd och en klick av matyoghurt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: