Rödbetsbiffar med honungs- och citronglaserad brysselkål

Till middag blev det rödbetsbiffar med fetaosttopping, honungs- och citronglaserad brysselkål, gräddfil och tångcaviar med musiken från änglaspelet i bakgrunden.

Sedan julmys med tända ljus, hyacinter, saffransknäck och clementiner

Det är förfärligt härligt med mellandagar där det är OK att bara släntra runt hemma och ta det lugnt. Själv har jag åkt på den fruktade postdietistprogrammetförkylningen och har ägnat mig åt att sova men också åt att bland annat organisera linneskåpet och redigera bilder på datorn (är inte direkt duktig på att ta det lugnt).

Dagens middag blev hur som helst riktigt lyckad enligt mig och nu när brysselkålen är så billig finns det ingen anledning till att inte prova på den! Googla lite recept och hitta på något nytt eller prova detta enkla recept där citronen verkligen lyfter rätten. Rödbetsbiffarna var egenligen ett misstag till rårakor men som efter en omgång i matberedaren blev bra mycket bättre som biffar. Ja, ibland gäller det att hålla huvudet kallt i köket så löser det sig ändå.

Tillsist, inspirationen då? Just nu är jag helt uppe i recept av Jacob Wismar, Nigel Slater och Saltå Kvarn egna kokbok. Lediga dagar är ju perfekta för kokboksdreggel…

Rödbetsbiffar, 4-6 port

2 skalade rödbetor

3 medelstora skalade potatisar

3 ägg

1,5-2 dl vetemjöl

saften från 1/2 pressad citron

salt

svartpeppar

rapsolja

1. Kör de råa rödbetorna och potatisarna i en matberedare med kniv tills de är finfördelade.

2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer mjöl om konsistensen är för lös för biffar.

3. Värm upp oljan i en stekpanna och stek de rosa biffarna några minuter på varje sida tills de har en fin färg.

Honungs- och citronglaserad brysselkål, 6 port

500 g brysselkål

1 msk smör eller mjölkfritt margarin

2 msk saft från pressad citron

2 msk honung

salt och peppar

1. Ansa bort ofräscha blad på brysselkålen och skär bort den hårda lilla stammen. Förväll (småkoka i en liten mängd vatten)  i lättsaltat vatten i ca 10 min. Använder du fryst brysselkål behöver du inte förvälla.

2. Precis innan servering lägger du brysselkålen i en varm stekpanna med smält smör/margarin och stek tills de fått en fin färg.

3. Smaksätt med citronsaft, honung, salt och peppar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: